Virtuell Server – Bästa VPS Guiden (2024)

Välj rätt VPS – opartisk jämförelse av virtuella serverar

virtuella server vps

Idag kan du som är ute efter funktionalitet, effektivitet och lagringsutrymme online välja mellan webbhotell, VPS (Virtual Private Server) eller dedikerad server. Dessa lösningar erbjuds numera både som molnbaserade och lokala tjänster. Om du till exempel har flera webbplatser och vill ha fullständig kontroll är en VPS-server ofta det bästa alternativet. Du får ett lägre pris jämfört med en dedikerad server, men också större flexibilitet än med ett webbhotell. På denna sida kan du enkelt jämföra VPS-leverantörer för att hitta den som bäst uppfyller dina behov.

Jämförelse av VPS-leverantörer

Vi uppskattar prisförändringar baserat på tidigare priser hos VPS-leverantörer!

Leverantör Betyg Pris RAM Lagring SSD Trafik
inleed logotyp 5/5
249-499 kr 8-32 GB 250-1000 GB 3 TB
inleed logotyp 4,9/5
70-820 kr 4-32 GB 200-600 GB
orderland logotyp 4,9/5
175-2395 kr 1-64 GB 5-500 GB 1-10 TB
inleed logotyp 4,8/5
280 kr 2 GB 50 GB 1 TB
misshosting logotyp 4,8/5
136-540 kr 2-8 GB 40-80 GB 3-5 TB

1. Inleed

BÄST I TEST

inleed-logotyp
Inleed, grundat 2008, är ett svenskt företag som erbjuder tjänster som webbhotell, domäner, VPS och dedikerade servrar till både privatpersoner och företag.
Med egna servrar i Falun och Trelleborg, erbjuder Inleed hög kapacitet och flexibilitet till sina kunder. Dagliga backuper till fristående servrar ingår, och kunder kan välja mellan färdiga paket eller skräddarsydda lösningar, vilket gör Inleed till en stark aktör för professionell VPS. VPS Erbjudande För dig som söker en svensk VPS med hög effektivitet och många möjligheter, har Inleed tre olika erbjudanden med konkurrenskraftiga priser. En svensk VPS med hög kapacitet börjar från 249 kronor per månad. För de som behöver mer kapacitet och möjligheter finns två andra prisvärda paket. Här är de tre professionella och skalbara lösningarna med hög säkerhet som Inleed VPS erbjuder för företag och privatpersoner.

2. Strato

ENKEL & BILLIG

stato logo

Strato.se erbjuder en flexibel och skalbar VPS-lösning med bra prestanda och säkerhet. Med flera prisnivåer och konfigurationer finns det alternativ som passar både små och stora behov. Detta gör dem till ett starkt val för de som behöver mer än vad delad hosting kan erbjuda men inte nödvändigtvis en hel dedikerad server.

Strato.se erbjuder flera prisvärda VPS-planer. Priserna börjar från 70 kr per månad för enklare konfigurationer och går upp till några hundra kronor per månad för mer kraftfulla lösningar. 

3. Oderland

ENKEL & SKALBAR

Oderland, ett ledande företag som grundades redan 1998, har omfattande erfarenhet av en rad tjänster, inklusive traditionella webbhotell, VPS-servrar och dedikerade serversystem.

Deras högkvarter är beläget i centrum av Göteborg och de erbjuder många alternativ för svenska företag som strävar efter att etablera signätet. Oderlands datacenter finns också i Göteborg, vilket ger lokala och flexibla lösningar för sina kunder.

VPS-lösningar
När du väljer Oderland för din VPS-hosting, får du flera valmöjligheter för pålitlig hosting. De fokuserar på prestanda och effektiva lösningar. Du kan välja mellan en självbetjänad server, med priser som börjar från 175 kronor per månad. Alternativt kan du välja en bemannad server där Oderland hanterar konfigurationen och driften; dessa lösningar börjar från 2395 kronor per månad. Oavsett vilket alternativ du väljer, garanterar Oderland en kostnadseffektiv lösning. Deras servrar drivs också med miljömärkt el, vilket visar deras engagemang för hållbarhet och miljömedvetenhet.

4. Loopia

loopia-logotyp

Loopia är välkänt bland företag i Sverige för sina professionella lösningar inom allt från webbhotell till VPS och dedikerade servrar.

Detta kompletta företag har funnits sedan 1999 och har etablerat sig i Sverige, Norge och Serbien. En av deras mest framträdande egenskaper är Supersupporten, där du kan få assistans av en superhjälte.

VPS-lösningar
Genom att välja Loopia som din VPS-leverantör får du alltid tillgång till ett pålitligt system med effektiv kapacitet som möter de flesta företagsbehov. Loopia erbjuder en standardiserad VPS-lösning utan valmöjligheter, vilket innebär att det är ett paket som passar alla. Trots detta har de utformat en lösning som är tillförlitlig och kan hantera de flesta kraven. För endast 280 kronor per månad får du en professionell VPS hos Loopia.

5. Miss Hosting

miss hosting logotyp

Miss Hosting är ytterligare en leverantör av VPS med sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Detta svenska företag har varit aktivt sedan 2014 och erbjuder molnbaserade VPS-lösningar av hög kvalitet, pålitlighet och prestanda, spridda över flera platser världen över för optimal geografisk placering.

VPS-lösningar
Hos Miss Hosting har du många olika valmöjligheter för att hitta det perfekta VPS-systemet. Du kan välja mellan färdiga paket eller skapa en skräddarsydd VPS-lösning som passar dina verksamhetsbehov. Med priser från 136 kronor per månad och möjlighet att betala per timme, erbjuder Miss Hosting en effektiv VPS-lösning som passar både företag och privatpersoner. Nedan följer flera alternativ med Miss Hosting VPS.

Virtuell server (VPS)

En virtuell server (VPS) är ett utmärkt val för webbplatsägare som har vuxit ur delad hosting men inte behöver en dedikerad server. Här är en kort genomgång av vad en VPS är, hur den fungerar och när du bör välja en virtuell server.

Vad är en VPS?

VPS står för virtuell privat server och är en virtualiserad server som efterliknar en dedikerad server i en delad miljö. Det är en typ av hosting där du hyr en del av en server, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för webbplatsägare som behöver mer resurser än vad delad hosting kan erbjuda.

VPS vs delad hosting och dedikerade servrar

En dedikerad server innebär att du hyr en hel server, vilket är optimalt för sajter med hög trafik eller specifika konfigurationsbehov. Delad hosting innebär att flera användare delar på samma server. VPS är en mellanväg, där du delar server med andra men har egen virtuell miljö, vilket ger dig mer kontroll och flexibilitet.

Fördelar med VPS

  • Integritet: Du delar inte operativsystem med andra, vilket skyddar dina filer.
  • Anpassning: Välj operativsystem och webbapplikationer fritt.
  • Kontroll: Starta om din server när du vill utan att påverka andra.
  • Dedikerade resurser: Tilldelat RAM-minne och andra resurser, oberoende av andra användares aktiviteter.

Kostnad för VPS

Priset på en VPS varierar mellan leverantörer och beror på de resurser du behöver. Det kan kosta från cirka 50 kronor upp till flera hundra kronor per månad. Obegränsade erbjudanden har ofta dolda begränsningar, så var noga med att läsa villkoren.

När bör du välja VPS?

En VPS är lämplig när din webbplats växer och du behöver mer resurser och kontroll än vad delad hosting kan erbjuda. Om din webbplats har över 10 000 besökare per månad, är det värt att överväga VPS.

Att förbereda sig för ökad trafik, till exempel genom SEO, kan göra övergången till VPS smidigare. Med VPS kan du hantera ökad trafik och bibehålla hög drifttid, vilket är viktigt för att hålla din webbplats tillgänglig och snabb.