Dedikerad server – Hitta rätt genom vår guide (2024)

Välj rätt dedikerad server – opartisk jämförelse av webbtips

dedikerad server

Idag kan du som är ute efter funktionalitet, effektivitet och lagringsutrymme online välja mellan webbhotell, VPS (Virtual Private Server) eller dedikerad server. Dessa lösningar erbjuds numera både som molnbaserade och lokala tjänster. Om du till exempel har flera webbplatser och vill ha fullständig kontroll är en VPS-server ofta det bästa alternativet. Du får ett lägre pris jämfört med en dedikerad server, men också större flexibilitet än med ett webbhotell. På denna sida kan du enkelt jämföra dedikerade servertjänster för att hitta den som bäst uppfyller dina behov.

Bästa VPN-leverantörerna i Sverige:

Jämförelse av hostingbolag

Vi uppskattar prisförändringar baserat på tidigare priser hos VPN-leverantörer!

Leverantör Betyg Prisklass RAM Lagring SSD
inleed logotyp 4,9/5
457-1832 kr 8-768 GB 500-2000 GB
orderland logotyp 4,8/5
175-2395 kr 1-64 GB 5-500 GB
misshosting logotyp 4,7/5
1499-2999 8-64 GB 480-1920 GB

1. Inleed

BÄST I TEST

inleed-logotyp
Inleed är en mycket pålitlig och högkvalitativ leverantör av dedikerade servrar. De hjälper dig att konfigurera och utveckla en serverlösning som passar dina behov, gör dagliga backuper två gånger om dagen och har en snabb och utmärkt kundtjänst som du kan kontakta via e-post, telefon eller chatt om några problem uppstår.

Alla Inleeds serverpaket inkluderar en 1000/1000 Mbit/s port med 3000 GB trafik per månad, vilket är mer än tillräckligt för de flesta användare. De erbjuder servrar som fungerar med både Linux och Windows.

Erbjudanden för dedikerade servrar
När det gäller Inleeds erbjudanden för dedikerade servrar, finns det tre nivåer med fasta priser. Den billigaste lösningen kostar 624 kronor per månad och ger dig 500 gigabyte lagringsutrymme och minst 8 gigabyte RAM. För 999 kronor kan du få deras Server #2 med 16 gigabyte RAM och två terabyte lagringsutrymme. Deras premiumalternativ, Server #3, kostar 2499 kronor per månad och erbjuder 32 gigabyte RAM, skalbart upp till 768 gigabyte, med en SSD-hårddisk på två gånger 500 gigabyte.

2. Oderland

ENKEL & KVICK

Oderland är en förstklassig leverantör av dedikerade servrar. De erbjuder fullt hanterade dedikerade servrar där de tar hand om allt underhåll, alla nödvändiga installationer och administrationen av din server.

Detta avspeglas visserligen i priset, men för dem som behöver toppkvalitet är investeringen oftast värd det för att säkerställa att din data är tillgänglig och skyddad. Om du har ett medelstort och lönsamt företag utan egen IT-personal är detta den lösning vi starkast rekommenderar.

Erbjudanden för dedikerade servrar Oderlands erbjudanden börjar på 175 kr för en självhanterad server och går upp till 2 395 kr per månad, betalat årligen. För det sistnämnda får du en server med 3 CPU-kärnor, 5 GB RAM, 160 GB lagring och 30 isolerade konton. Erbjudandet är helt skalbart och du kan välja att öka kapaciteten. På deras webbplats finns ett praktiskt reglage där du direkt kan se vad dina val kommer att kosta. Om du maxar alla alternativ kan du få upp till 40 CPU-kärnor, 128 GB RAM, 5 000 GB lagring och 10 000 konton.

3. Miss Hosting

BILLIG & ENKEL

miss hosting logotyp
Med Miss Hosting får du en dedikerad server med hög prestanda. Du kan själv välja operativsystem från Linux, Unix eller Windows och välja mellan tre färdiga paket anpassade för olika behov.
Förutom de färdiga paketen kan du även få en skräddarsydd lösning som passar ditt företags behov genom att kontakta Miss Hosting. När du vill byta från ett annat webbhotell till en dedikerad server hos Miss Hosting erbjuds gratis migrering av dina webbplatser.

Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server är en hostingtjänst där en fysisk eller virtuell server hyrs av ett företag eller en privatperson, utan att dela resurser med andra kunder. Detta skiljer sig från webbhotell och virtuella servrar som delas med andra användare. Vanligtvis används den för att lagra och publicera hemsidor på internet.

Fördelar med dedikerade servrar

  1. Exklusiva resurser: Du använder alla serverns resurser själv, utan att behöva dela med andra.
  2. Kostnadseffektivitet: Det är billigare och mindre besvärligt än att ha en egen server på kontoret eller hemma.
  3. Flexibilitet: Anpassa hårdvara och mjukvara efter dina specifika behov, från lagring och RAM till operativsystem och drivrutiner.
  4. Säkerhet: Bara du har åtkomst till servern, och seriösa leverantörer har säkerhetsåtgärder som elverk vid strömavbrott.

Nackdelar med dedikerade servrar

  1. Kostnad: Dedikerade servrar är dyrare än webbhotell, med priser från 499 till 8000 kronor per månad.
  2. Teknisk kompetens: Installation och hantering kräver teknisk kunskap, men hjälp finns ofta tillgänglig från leverantören.

Att hyra en dedikerad server

Att hyra en dedikerad server är oftast mer kostnadseffektivt än att underhålla en egen server. Leverantören tar hand om underhåll, säkerhet och uppkoppling, vilket sparar tid och pengar. Dedikerade servrar ger bättre prestanda och stabilitet än webbhotell, eftersom du inte delar resurser med andra kunder. Detta minskar risken för säkerhetsproblem och resursbegränsningar som kan påverka din verksamhet.

Val vid hyra av dedikerad server

När du hyr en dedikerad server, överväg följande:

  • Prestanda: Hur mycket RAM, CPU-hastighet, lagringsutrymme och bandbredd behövs?
  • Tekniska aspekter: Backup-rutiner, serverns primära användning och åtkomstmetoder.
  • Hostingjämförelse: Dedikerad server ger högre prestanda och säkerhet jämfört med webbhotell och VPS, eftersom resurserna är exklusiva och inte delade med andra användare.

Att välja en dedikerad server innebär en investering i bättre prestanda, säkerhet och flexibilitet för din webbplats eller verksamhet.