Jämförande granskning av Sveriges bästa webbhotell

Hitta ditt webhotell genom våra tester

Om du är på jakt efter det perfekta webbhotellet för din hemsida, är det en process som kan vara både tidskrävande och kostsam. Det finns ett brett spektrum av alternativ att välja mellan, med priser som varierar från 9 kr till 350 kr per månad. Att hitta det bästa valet för dig kan vara en utmaning.

Men hur avgör du vilket webbhotell som är det optimala för dina behov? För att göra denna uppgift enklare har vi sammanställt en lista över de främsta webbhotellen i Sverige, och vi har säkerställt att den inkluderar riktig data för att underlätta din jämförelse.

Vår process för att granska webbhotell i detalj:

 

  • Registrering: Vi har registrerat oss och tagit kontakt med de olika webbhotellföretagen vi listar.

  • Skapa en demo WordPress-sida: Vi har skapat en demo-webbplats med hjälp av WordPress.

  • Övervakning av webbplatsens prestanda: Vi har övervakat hur webbplatsen presterar över lång tid, inklusive faktorer som laddningstid och upptid.

  • Granskning av funktioner och support: Vi har undersökt närmare detaljerna kring deras funktioner, begränsningar, prissättning och kundsupport.

  • Regelbunden publicering och uppdatering av jämförelsen: Vi har publicerat och uppdaterat vår jämförelse regelbundet för att hålla informationen aktuell.

Bästa webbhotellen i Sverige

1. HostUp

BÄST I TEST WEBHOTELL

hostup webbhotell logotyp

HostUp framstår som en sällsynt juvel bland webbhotell. Det erbjuder inte bara otroligt låga priser utan inkluderar även generösa mängder resurser, upp till imponerande 8GB RAM-minne. Detta minne kan dessutom användas som cache för att ge din hemsida en ännu snabbare laddningstid.

Det som verkligen imponerade mig var deras användning av ApisCP, en typ av självläkande kontrollpanel. Med andra ord hanterar den automatiskt uppdateringar för WordPress, övervakar och isolerar hot i realtid samt förnyar ditt SSL-certifikat åt dig. Det är perfekt för dem som föredrar att allt sköter sig smidigt utan onödigt krångel.

Det som sätter detta webbhotell i en klass för sig är dess unika funktion kallad Fortification. Vi är alla medvetna om vikten av säkerhet, och det förväntas bara öka i betydelse. HostUps kontrollpanel placerar säkerheten i främsta rummet genom att bland annat isolera åtkomsten för alla program.

Dessutom erbjuder de stöd för PageSpeed, vilket automatiserar optimeringen av din hemsida enligt kriterierna som PageSpeed Insights föreslår. Detta kan spara en betydande mängd tid jämfört med manuell optimering.

HostUp grundades 2019 och har redan etablerat sig som den mest kostnadseffektiva och snabbaste webbhotellleverantören vi hittills har testat.

För att toppa det hela erbjuder de en generös returpolicy45 dagar för samtliga av deras tjänster.

2. Egensajt

KOSTNADSEFFEKTIV & KVICK

egensajt webbhotell logotyp

Egensajt är ett av få företag på marknaden som erbjuder webbhotell på återkommande basis till samma pris som det första året. Detta till ett riktigt förmånligt pris, dvs endast 39 SEK/månad. 

Egensajt har en egen kontrollpanel. Detta kan vara på både gott och ont. Om du redan känner dig bekväm med standardiserade kontrollpaneler som cPanel eller DirectAdmin, kan det vara en ett störande moment.

Åt den positiva sidan så är supporten väldigt kunniga och villiga i att hjälpa till med eventuella önskemål eller funderingar. Tyvärr kan vi inte hitta någon information om mängden RAM och andra saker som ingår i webbhotellet, men hur som helst är webbplatsen riktigt snabb! 

Kundtjänsten är också riktigt bra. Alla deras tjänster kommer med ett 30-dagars öppet köp och de har varit med länge (sedan 2007).

3. Inleed

BÄSTA SUPPORT & BRA PRIS

inleed-logotyp

Hos Inleed finner du inte enbart enastående prissättning med oslagbar innehåll till de priser som erbjuds. Faktum är att Inleed också levererar den mest enastående kundtjänsten bland svenska webbhotell. Deras support är snabbt responsiv och bemöter dig med vänlighet, hjälpsamhet och en genuin omtanke, och deras öppettider är exemplariska.

Med Inleeds paket innehåller du generösa specifikationer som inkluderar obegränsat antal hemsidor och trafik. Om de befintliga erbjudandena, paketen och tjänsterna inte matchar dina behov, är Inleed mer än villigt att skräddarsy något specifikt för dig. Här finns enbart obegränsade möjligheter.

Med SSD-lagring, dubbla dagliga backups och en genomgående stark säkerhetsinriktning skapar de en trygg och skyddad miljö för din webbplats. Det enda som drar ner deras betyg är den något förvirrande administrativa strukturen, och vi önskar att Standard-planen hade snabbare serverar. Därför kan det vara fördelaktigt att överväga de något dyrare Prime-paketen som erbjuder kraftfullare servrar. Ändå är Inleed ett väldigt attraktivt alternativ, även för den som har en begränsad budget.

4. Miss Hosting

BILLIGASTE VALET

miss hosting logotyp

Miss Hosting är ett relativt nytt företag som har snabbt blivit populärt i Sverige. De erbjuder ett brett utbud av tjänster till ett lågt pris, vilket gör dem till ett bra alternativ för nybörjare och småföretagare.

Miss Hosting är ett bra budgetalternativ för dig som letar efter ett enkelt och prisvärt webbhotell. De erbjuder en mängd olika tjänster, inklusive en enkel sitebuilder som gör det lätt att komma igång med en hemsida.

En nackdel med Miss Hosting är att kundtjänsten kan vara ojämn. Ibland kan det vara svårt att få tag på en svensk supportagent, och svaret kan vara på engelska. Hastigheten är också begränsad, men det är inte ovanligt för budgetwebbhotell.

Om du är ute efter det bästa möjliga priset och inte behöver den bästa möjliga hastigheten eller kundtjänsten, är Miss Hosting ett bra val.

Rekommendation

Jag rekommenderar Miss Hosting till nybörjare och småföretagare som letar efter ett enkelt och prisvärt webbhotell. Om du har ett större behov av hastighet eller kundtjänst, bör du överväga ett annat alternativ.

5. Loopia

SÄKRA KORTET

loopia-logotyp

Som Sveriges största och mest populära webbhotell har Loopia etablerat sig som en pålitlig aktör, även om dess prestanda och hastigheter inte alltid når toppnivåerna. Med rimliga priser och generösa öppettider för kundtjänst lockar Loopia ändå till sig en stor skara användare.

Som Sveriges största och mest populära webbhotell har Loopia etablerat sig som en pålitlig aktör, även om dess prestanda och hastigheter inte alltid når toppnivåerna. Med rimliga priser och generösa öppettider för kundtjänst lockar Loopia ändå till sig en stor skara användare.

Loopias sanna styrka ligger i dess förmåga att göra det enkelt och smidigt för alla att skapa en webbplats. Detta gör Loopia till ett av de mest användarvänliga och pedagogiska webbhotellen på den svenska marknaden. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, så tar Loopia bort mycket av den tekniska barriären och låter dig komma igång utan krångel.

En särskild aspekt som förtjänar uppmärksamhet är Loopias miljöengagemang. Som ett av de få webbhotellen på den svenska marknaden som tydligt profilerar sig som miljövänligt, tar Loopia ansvar för sin påverkan på miljön. Detta kan vara en väsentlig faktor för många som söker ett mer hållbart alternativ.

Även om Loopia kanske inte når upp till superhotellstatusen som de själva strävar efter, så är det ändå ett betydelsefullt val för oerfarna användare, nybörjare eller de som behöver snabbt komma igång med en hemsida eller e-butik. Loopia erbjuder en balans mellan prestanda, enkelhet och tillgänglig support som passar många användares behov.

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell utgör den grundläggande plattformen som möjliggör tillgång till och besök av webbsidor på internet. Att förstå webbhotellets väsen är avgörande för att enkelt kunna skapa och driva en webbplats.

Din webbsida, i sig, utformas med hjälp av programvara såsom WordPress. Denna programvara lagras på det valda webbhotellet. När du förvärvar ett webbhotell, hyr du i själva verket en plats på deras serverinfrastruktur.

Det är värt att betona att ett webbhotell inte enbart innebär uthyrning av en del av en server, utan snarare en kompletterande paketlösning som inkluderar alla nödvändiga verktyg för att konstruera, driva och underhålla din webbsida.

Om du är ny inom webbhotellsvärlden och har begränsad kännedom om dess essens, är det klokt att undvika fallgroparna. Webbtips.se strävar efter att täcka det mesta du bör vara uppmärksam på, men var även medveten om att de flesta jämförelsesidor ofta prioriterar de som betalar högst provision eller är på något sätt affilierade, högst upp på sina listor. Därför är det alltid viktigt att förhålla sig kritisk och skapa din egen åsikt baserat på tillgänglig fakta.

Att skaffa ett webbhotell är dock inget obligatoriskt krav. Teoretiskt sett skulle du kunna driva din egen webbsida direkt från din personliga dator. Dock blir detta snart opraktiskt.

I likhet med hur hotell tar hand om dina behov, sköter webbhotellet allt och ansvarar för att din webbsida är tillgänglig och aktiv. Nedan finner du för- och nackdelar med att använda ett webbhotell jämfört med att hantera din webbsida direkt från din dator eller en VPS.

Fördelar med ett webbhotell:

 • Enklare hantering: En kontrollpanel, vanligtvis cPanel, tillhandahåller allt du behöver för att skapa en online-närvaro. Installera WordPress med några få klick, sätt upp egna e-postadresser eller redigera filer i filhanteraren.
 • Webbplatsbyggare: Flera webbhotell som HostUp och Inleed inkluderar webbplatsbyggare. Dessa möjliggör val från hundratals teman och enkel skapande av din egna webbsida.
 • Inkluderad programvara: Alla nödvändiga mjukvarukomponenter ingår. Om du väljer en VPS skulle du behöva investera i all mjukvara separat, vilket kan vara kostsamt. cPanel kostar runt 150 kr/månad.
 • Kostnadseffektivt: I de flesta fall är webbhotell betydligt billigare än alternativet att hantera din egen dator eller en VPS.

Nackdelar med ett webbhotell:

 • Restriktiv miljö: Vissa program kan inte köras på ett webbhotell. Exempelvis är det omöjligt att köra en spel-server eller andra applikationer som inte stöds av cPanel.
 • Begränsade resurser: Tillgången till RAM, CPU och lagringsutrymme är begränsad. Detta beror på att webbhotellets serverresurser delas med många andra webbsidor. Den tilldelade resursmängden varierar beroende på webbhotellsleverantören. I jämförelse kan en VPS erbjuda över 128 GB RAM och 2000 GB lagringsutrymme.

Sammanfattning & Jämförelse – Välj Ditt Webbhotell Med Omsorg

I jakten på ett webbhotell är det en vanlig tendens att snabbt gripa det första alternativet som dyker upp. Tyvärr leder detta ofta till att man inte landar hos det optimala valet. Valet av webbhotell är en beslut med långtgående konsekvenser, och det är viktigt att göra det med omsorg och eftertanke.

Att byta webbhotell kan vara både tidskrävande och besvärligt, och vi vet alla att tid är en värdefull resurs. Det är inte ovanligt att vissa webbhotell lockar med låga priser för första året för att sedan öka förnyelsepriset betydligt, hoppandes på att bekvämlighetströskeln för att byta blir för hög.

Eftersom du sannolikt kommer att vara kvar hos det valda webbhotellet under en längre tid är det klokt att göra en genomtänkt valprocess från början. Ta dig tid att noggrant granska de alternativ som verkar lockande och låt beslutet mogna.

För att underlätta din valprocess har vi sammanställt en kort checklista med aspekter att beakta när du väljer ett webbhotell:

 • Prestanda och hastighet: Se till att webbhotellet erbjuder tillräckliga resurser för din webbplats och har god prestanda för att säkerställa snabba laddningstider.
 • Kundsupport: Granska tillgängliga supportkanaler och kundtjänstens kvalitet för att säkerställa hjälp när du behöver det.
 • Funktioner och tillägg: Utvärdera vilka funktioner och tillägg som webbhotellet erbjuder, som CMS-stöd, e-handelsmöjligheter och säkerhetsfunktioner.
 • Skalbarhet: Tänk på om webbhotellet kan växa med din webbplats och hantera ökad trafik.
 • Prissättning: Jämför inte bara introduktionspriserna utan även förnyelsepriserna och de inkluderade< funktionerna för att få en tydligare bild av kostnaderna på sikt.
 • Säkerhet: Undersök vilka säkerhetsåtgärder webbhotellet har på plats för att skydda din webbplats och data.
 • Användarvänlighet: Om du är nybörjare, se efter ett webbhotell med en användarvänlig kontrollpanel och enkel installationsprocess.

Sammanfattningsvis är valet av webbhotell en betydande beslutspunkt för din online-närvaro. Genom att vara medveten om dina behov, göra en noggrann jämförelse och ta dig tid att välja rätt kan du sätta grunden för en framgångsrik och smidig webbupplevelse.

Webbhotell Jämförelse

Leverantör Betyg Start/förnyelse Hastighet Minne Lagring Upptid
HostUp logotyp 5/5
19 kr/mån
39 kr/mån
181 ms Från 2GB Från 50GB 99.99%
HostUp logotyp 4,6/5
39 kr/mån
39 kr/mån
267 ms Från 0,1GB Från 2GB 99.74%
HostUp logotyp 4,6/5
19 kr/mån
19 kr/mån
344 ms Från 1GB Från 2GB 99.99%
HostUp logotyp 4,2/5
9 kr/mån
99 kr/mån
464 ms Från 0,7GB Från 100GB 99.98%
HostUp logotyp 3,7/5
39 kr/mån
99 kr/mån
573 ms Från 0,7GB Från 100GB 99.95%