Vi noggrant utvärderar priset och tar även hänsyn till förnyelsekostnaden.

domänleverantörer

När du har stött på det perfekta domännamnet, kan valet av registreringsleverantör vara avgörande.

Men hur vet du vilken leverantör som bäst passar dina behov? Vår granskningsprocess för domänleverantörer är både noggrann och utförlig och inkluderar följande steg:

  1. Vi börjar med att kontrollera om leverantörerna är officiellt registrerade hos Internetstiftelsen.
  2. Därefter genomför vi en noggrann prisjämförelse, där vi inte bara tittar på registreringskostnaden utan även förnyelsepriset, som kan variera avsevärt mellan olika leverantörer och påverka din långsiktiga budgetering.
  3. För att säkerställa en snabb och stabil prestanda för din webbplats, ser vi till att de valda leverantörerna använder svenska namnservrar.
  4. Vi granskar även de unika funktioner som leverantörerna erbjuder. Det kan inkludera möjligheten att återta en släppt domän (snapback), mängdrabatter vid samtidig registrering av flera domäner och kvaliteten på deras kundsupport.
  5. Slutligen uppdaterar vi regelbundet våra resultat för att säkerställa att du alltid har tillgång till den senaste och mest pålitliga informationen.

Fortsätt utforska vår lista över de fem bästa domänleverantörerna i Sverige, som vi har noggrant jämfört och granskat, för att göra ett välgrundat beslut när du väljer din domänleverantör. Vi är här för att hjälpa dig navigera i detta viktiga beslut som kommer att påverka din närvaro på webben.

Bläddra nedåt till Sammanfattning & Jämförelse

1. HostUp

BÄST I TEST DOMÄN

hostup webbhotell logotyp

Om du är ute efter att köpa en domän till ett överkomligt pris, så är HostUp det självklara valet som din domänleverantör. De erbjuder det mest prisvärda alternativet när det kommer till att förnya .se-domäner, med endast 125 kr per år och det första året till ett otroligt lågt pris av endast 108 kr! Detta är det absolut bästa priset, eftersom det speglar det faktiska priset som en registrar betalar till Internetstiftelsen.

HostUp har även en praktisk funktion som automatiskt konfigurerar DNSSEC när du köper en domän här. DNSSEC är en säkerhetsåtgärd som stärker säkerheten för din DNS genom att signera posterna med kryptografiska nycklar, vilket säkerställer att de kommer från den korrekta källan och inte har ändrats under överföringen.

Utöver detta ingår även Registry-lock i deras erbjudande. Registry-lock är en tjänst som skyddar din domän mot obehöriga ändringar, något som många andra registreringsföretag tar extra betalt för. Till exempel kostar denna tjänst 499 kr att aktivera hos Loopia, med en årlig avgift på 199 kr därefter.

Vidare, hos HostUp, kostar snapback-funktionen för domännamn inte heller extra, utan ingår i registreringspriset.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att om du planerar att behålla din domän under flera år, är det definitivt ekonomiskt fördelaktigt att välja den mest prisvärda domänregistratorn. Detta gäller också om du äger flera domäner, där varje besparad krona kan göra en stor skillnad i längden.

2. Inleed

BRA PRIS & SUPPORT

inleed-logotyp

Inleed, det svenska hostingföretaget, har varit verksamt sedan 2008 och har konsekvent levererat pålitliga och snabba lösningar inom webbhotell, serverhotell och domänregistreringar ända sedan dess.

Genom att registrera din domän via Inleed blir du automatiskt den stolta ägaren till den, vilket ger dig full frihet att använda den på det sätt som bäst passar dina behov. De erbjuder ett brett urval av toppdomäner, inklusive de mest populära som .se, .com och .nu, samt många andra alternativ att välja mellan. Oavsett om du vill köpa ett helt nytt domännamn, förnya ett befintligt eller flytta en befintlig domän till Inleed, så har de flexibla alternativ för att uppfylla dina specifika krav.

Förutom deras utbud av domänrelaterade tjänster, har Inleed även en engagerad kundsupport som står till ditt förfogande om du skulle stöta på några problem eller har frågor. De strävar efter att göra din upplevelse så smidig som möjligt när det gäller hantering av domäner och webbhotell.

Inleed fortsätter att vara en pålitlig aktör på marknaden och erbjuder en mångsidig uppsättning tjänster för att stödja både individuella och företagsbehov inom webbhosting och domänhantering.

109 kr/mån

3. Egensajt

SÄKERT VAL

egensajt webbhotell logotyp

Precis som deras webbhotell, erbjuder de konkurrenskraftiga priser för sina domäner, och om du har mer än 20 domäner registrerade hos dem, kan du dra nytta av en imponerande mängdrabatt på 8%.

Vad som också är tillgängligt är möjligheten att använda sig av snapback-tjänsten för domäner. Denna funktion innebär att de automatiskt registrerar ett tidigare upptaget domännamn så snart det blir tillgängligt igen. Om du verkligen är angelägen om att säkra ett specifikt domännamn och vill undvika risken att någon annan hinner före, är det av yttersta vikt att använda dig av snapback. Det ger dig trygghet i vetskapen att du kommer att få det domännamn du önskar, utan risk för att det blir registrerat av någon annan.

4. Loopia

Pålitlig & Erfaren

loopia-logotyp

Loopia är också ett starkt alternativ om du överväger att registrera en domän. Det här är ett väletablerat företag som har varit verksamt sedan 90-talet och har därmed en lång och pålitlig historia på marknaden.

Deras priser kan vara något högre jämfört med några andra på listan, men Loopia har periodiska kampanjer där du kan få en domän för så lite som 9 kr det första året, vilket är ett mycket förmånligt pris. Det är dock viktigt att notera att kostnaden ökar till 189 kr per år efter det första året, vilket kan vara högre än vad andra domänleverantörer tar.

Det är värt att nämna att Loopia inte erbjuder snapback-tjänsten för domäner, men de inkluderar e-post vidarebefordran i sina DNS-tjänster. Med e-post vidarebefordran kan du skicka e-post till en adress som t.ex. test@dindomän.se och sedan få den vidarebefordrad till din vanliga e-post, som test@gmail.com.

En nackdel med Loopia är att du vanligtvis måste ha ett webbhotell hos dem för att kunna använda deras DNS-tjänst, eller åtminstone betala extra för den. Hos de andra domänleverantörerna som vi har listat ingår denna tjänst i priset.

Sammanfattningsvis, Loopia är en pålitlig och erfaren domänregistrar, även om deras priser kan variera beroende på kampanjer och förnyelsekostnader. Om du är ute efter specifika funktioner som snapback eller har behov av DNS-tjänster, är det viktigt att överväga hur deras erbjudanden matchar dina behov innan du registrerar en domän hos dem.

Vem bör köpa en domän?

När det gäller vem som bör köpa en domän, så är det relevant för dig om du vill ha en lättanvänd och lättillgänglig webbplatsadress, exempelvis som ”andersson.se”. En domän fungerar i princip som en textbaserad variant av en IP-adress.

I praktiken innebär det att du i din namnservrar (DNS) ställer in vilken IP-adress (A för IPv4 och AAAA för IPv6) som du vill att din webbplats ska peka på. Även om du skulle använda en IP-adress som adress för din webbplats, så är det starkt rekommenderat att skaffa en domän, eftersom detta gör det enklare att komma ihåg webbplatsens adress. Det är också fördelaktigt under utvecklingen av din webbplats, även om du i början använder IP-adress, eftersom IP-adresser kan ändras om webbhotellet byter sina servrar.

Domänleverantörer och Internetstiftelsen

En domänleverantör, även känd som registrar, är ett företag som har auktorisation att registrera domännamn åt användare. För .se toppdomänen är det Internetstiftelsen som reglerar detta. Registrarer betalar en inledande avgift på 10 000 kr för att genomgå ett funktionstest som visar att deras system kan uppfylla de nödvändiga kraven. Dessutom betalar de årligen en administrativ avgift på 5 000 kr för rätten att registrera .se domäner.

Regler och Byta Leverantör

Alla registrarer måste följa Internetstiftelsens regler, så det är inte möjligt för någon leverantör att enkelt lura dig eller ta över ditt domännamn. Du har alltid möjlighet att byta leverantör när som helst, och det kostar inget extra.

Om du skulle uppleva problem med din domänleverantör, har du möjlighet att vända dig direkt till Internetstiftelsen för hjälp.

Alternativ till Domännamn

Det finns gratis alternativ till domännamn, kända som dynamiska DNS-tjänster, ofta använda när man har en dynamisk IP-adress. Ett exempel är Duck DNS, som ger dig en subdomän under duckdns.net, som kan användas kostnadsfritt.

Om du inte ännu vill registrera en domän men vill använda den i din lokala miljö, kan du använda din .hosts-fil som fungerar som en lokal DNS. Det kan vara användbart för att testa din webbplats innan den lanseras offentligt.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är en domänleverantör ett företag som hjälper dig att registrera och hantera domännamn. Det är viktigt att välja en pålitlig och pålitlig leverantör som erbjuder konkurrenskraftiga priser och de tjänster som matchar dina behov.

Domänleverantör Jämförelse

Leverantör Internetstiftelsen Start/förnyelse (.se) DNSSEC
HostUp logotyp ✓ Ja 108 kr/mån
125 kr/mån
Ja
 logotyp ✓ Ja 109 kr/mån
129 kr/mån
Ja
Loopia logotyp ✓ Ja 99 kr/mån
169 kr/mån
Ja
Loopia logotyp ✓ Ja 89 kr/mån
189 kr/mån
Ja